Entrada principal  Mammalia  Buscador del web Homo sapiens sapiens

 
Regne: ANIMALIA
Fílum: CHORDATA
Subfílum: VERTEBRATA
Classe: MAMMALIA
Ordre: PRIMATES
Família: HOMINIDAE
 
Espècie:

Homo sapiens sapiens

 
Humans; humanos
 
         
Hominidae        
IMATGE, ÓBVIAMENT, NO AMPLIABLE  ^_^ A determinar      
sense comentaris conmemoració de la foto 1.000.000!      
         

Humans

Els humans, éssers humans o homes (Homo sapiens, "home que sap" en llatí) són primats bípedes de la família dels homínids i l'única espècie supervivent del gènere Homo. Aquesta espècie només conté una subespècie viva, Homo sapiens sapiens, l'home actual. Les proves d'ADN fan pensar que els humans moderns s'originaren a Àfrica fa aproximadament 200.000 anys.

Actualment, els algorismes genètics determinen una diferència aproximada d'un 0,2% del material genètic entre els diferents individus d'aquesta espècie, que té com algunes de les característiques més destacades la seva intel·ligència, el desenvolupament del llenguatge i la cultura. Els humans tenen un cervell altament desenvolupat, capaç de realitzar un tipus de raonament abstracte, de consciència i d'emocions complexes. Aquesta capacitat mental, combinada amb una posició erecta del cos que allibera els braços i les mans, li dóna una gran capacitat de manipular objectes i utilitzar eines molt més efectivament que qualsevol altra espècie que també en faci un ús puntual.

Com la majoria de primats, els humans són socials per naturalesa, però també són capaços d'utilitzar sistemes de comunicació molt elaborats per fer possible l'expressió i intercanvi d'idees, així com l'organització social. Creen estructures complexes de convivència, des de famílies fins a nacions i han establert una enorme varietat de tradicions, rituals, ètiques, valors, normes i lleis que formen la base de la societat humana. També tenen una predisposició destacada per l'estètica i la bellesa, que ha conduït a fenòmens com són la cultura, l'art, la literatura i la música.

Els éssers humans destaquen pel seu desig d'entendre el món que els envolta, sobre el qual influeixen i que volen comprendre. També intenten conèixer i controlar els fenòmens naturals, que tracten a través de la ciència, la filosofia, la mitologia i la religió. Aquesta curiositat natural ha permès el desenvolupament d'eines i, en un sentit més general, la tecnologia. Els humans són l'única espècie coneguda capaç d'encendre foc, coure els aliments i vestir-se; a més, transmeten les seves habilitats i coneixements a les següents generacions a través de l'educació.

A vegades es fa servir el terme "home" per designar tots els humans de manera genèrica, tot i que en el seu sentit més específic aquesta paraula s'aplica als individus de sexe masculí. Així, el terme "homes" es pot aplicar tant a tots els individus de l'espècie com als del sexe masculí; en canvi, els del sexe femení tenen la denominació exclusiva de "dona".

VIQUIPÈDIA: Humà

         

© OCB dels Ports