Entrada principal  Entrada principal  Buscador del web  Información en castellano Informació

Información  --> Pincha aquí si quieres leer el texto en castellano

 

Qui som i què fem?

Benvinguts a l'Observatori Ciutadà de Biodiverstitat dels Ports (OCB dels Ports), la web de biodiversitat de la comarca dels Ports. Ací trobareu una àmplia col·lecció fotogràfica d'animals, plantes, fongs i, en definitiva, tot allò que podeu trobar a la Natura que ens envolta.

Aquestes fotos formen part d'una web anomenada biodiversidadvirtual.org (BV), plataforma científica de l'Associació Fotografía y Diversidad, a la qual pertanyem. En aquesta web, un equip d'experts s'encarreguen d'identificar-les amb el seu nom científic. Un cop classificades, passen a formar part del que denominem "banc taxonòmic". Aquest banc és una enorme col·lecció de fotos georeferenciades i organitzades en Espècies, Famílies, Ordres, Classes, etc.

A partir de maig de 2023, la nostra associació es va fusionar amb la Fundación Biodiversidad y Observación Internacional Foundation, amb la qual cosa, totes les fotos i maquinària per a identificar-les, passaran a estar en la plataforma internacional observation.org, juntament amb totes les fotos pujades prèviament a Biodiversidad Virtual.

Amb aquest projecte comarcal hem tractat de simplificar la visualització de les fotos de la web de BV que, per cert, ja acumula uns dos milions de fotografies, i mostrar d'una manera senzilla i organitzada només les fotos que podem trobar al nostre territori. En entrar a qualsevol de les imatges, la podreu veure ampliada i amb totes les dades: nom científic, hàbitat on viu, lloc, data, nom del fotògraf, comentaris, etc.

La web conté totes les fotos fetes per aquesta zona i que han sigut pujades a la plataforma BV. Bona part d'aquestes imatges es van obtenir dels anomenats testings, que són reunions anuals de socis i simpatitzants que tenen com a objectiu fotografiar la biodiversitat d'una zona determinada. Aquests esdeveniments solen tenir lloc la darrera setmana de juny o la primera de juliol i consisteix a passar junts tot un cap de setmana i compartir experiències en un poble del territori, on s'aprofita per a conéixer el seu bagatge cultural, etnogràfic, gastronomia, etc. Des de l'any 2009, s'han fet ja més de deu testings i s'han visitat diversos pobles, tant dels Ports (Portell, Cinctorres, Vilafranca, Villores, Forcall, Olocau del Rey, Castell de Cabres, etc.) com del Maestrazgo aragonés (Bordón, Tronchón o La Cuba). Com a resultat, des de la creació de Biodiversidad Virtual, s'han pujat més de 40.000 fotos i més de 3700 espècies. En aquesta web de l'OCB dels Ports les trobaràs totes.

Quin és el nostre àmbit territorial?

Quasi totes les fotos que veureu ací són originals i estan fetes al nostre territori, la comarca dels Ports, situada al nord de Castelló; però, òbviament, no hem seguit cap delimitació administrativa sinó geogràfica, per la qual cosa, no és d'estranyar que trobeu també fotos fetes a altres termes municipals del voltant, tant del Maestrat de Castelló com del Maestrazgo de Terol, Baix Aragó, Matarranya, Benifassà i, fins i tot del Montsià, ja en Catalunya.

Una empresa de turisme rural dels Ports, el Faixero, va ser designada Punt BV gràcies a un conveni amb l'Associació Fotografía y Biodiversidad. Això implica que, si aneu allà, us rebran bé i us informaran sobre la biodiversitat de la zona. I recordeu, si visiteu la comara, no dubteu a pujar les fotos a Biodiversidad Virtual i els experts us identificaran les espècies.

Aquestes són les quadrícules UTM on està situada la nostra comarca:

Com funciona la web de l'OCB?

Aquesta aplicació fotogràfica estava allotjada en una web cultural de Portell, però des de la primavera de 2020 i, sobretot des de 2021, té domini propi: ocb-ports.es (i, de moment, també ocbports.com). Altres vies d'accés són: portell.org (o el domini alternatiu portell.tk), sense oblidar, també, l'apartat d'Observatoris Ciutadans de la Biodiversitat de la plataforma de Biodiversidad Virtual. A més, es va crear un domini de caràcter experimental: jacint.es.

La web de l'OCB dels Ports hem tractat fer-la intuïtiva i fàcil d'entendre, però l'hem hagut de dotar de cert rigor científic. Per això, quan us endinsareu en aquest laberint d'Ordres, Classes, Famílies, etc., trobareu que la majoria d'ells estan en llatí. Això sí, tots aquests noms van sempre acompanyats d'una imatge que us ajudarà a saber de quin tipus d'ésser viu es tracta. A poc a poc es van afegint també els noms comuns, sobretot de les espècies més conegudes. La incorporació d'un cercador intern us facilitarà la recerca d'algun nom concret que us puga interessar en un moment donat.

La manera de navegar en la web és clicant en les fotos del panell. En la primera galeria en trobareu una representativa de cada grup taxonòmic. Un cop feu clic en una foto, se us obrirà una segona galeria d'un grup taxonòmic més concret. I així successivament fins a arribar a cadascuna de les fotos. Si n'obriu una, estareu entrant en la plataforma de Biodiversitat Virtual on està allotjada la foto i podreu consultar totes les seues dades (qui la va fer i quan, en quin hàbitat, etc.). Cal dir també que des de cada galeria sempre podreu tornar a la galeria anterior, o bé, tornar a la pàgina inicial.

Tenim una pàgina d'enllaços a altres webs molt interessants que ens poden ajudar a identificar espècies. Per una altra banda, trobareu una secció que hem anomenat Temes. És una manera de reagrupar fotos, la majoria d'elles ja pujades a la galeria principal. La idea és poder anar obrint projectes paral·lels a partir de les fotos de l'OCB, i fer-ho de manera didàctica. De moment només veureu plantes cultivades i alguna medicinal, així que encara ens queda molt per fer. I, finalment, trobareu també un petit recull de totes les espècies identificades en la darrera actualització.

Què signifiquen els diferents colors?

Ja haureu vist que algunes espècies o taxons estan escrits o tenen anotacions en color. Això ho fem per a tenir més informació sobre les fotos. Per exemple, escrivim en blau les espècies noves. Com només actualitzem la web un cop l'any, ens és més fàcil detectar les novetats. També va en blau, entre claudàtors, el nombre d'espècies de cada grup. En rosa posem les fotos que, o bé no van ser fetes a la comarca o bé estan citades per alguna altra font com, per exemple, el Banc de Dades de la Comunitat Valenciana (BDB). Són, doncs, reptes a aconseguir. Aquestes fotos van amb un requadre també rosa. En verd estan les fotos que provenen d'altres galeries diferents de la seua com, per exemple, plantes cultivades, animals atropellats, etc. En gris, les fotos pendents d'identificació. I, finalment, el roig ens alerta de possibles errors, com, per exemple, alguna foto repetida, mal identificada. A més, ens alerta d'alguna espècie invasora potencialment perillosa.

De qui són els drets de les fotos?

Totes les fotos tenen un propietari, que és el seu autor. Per fer ús d'alguna de les imatges, heu de demanar permís al propietari per mitjà de la plataforma Biodiversidad Virtual (i d'Observation). I sempre cal posar el nom de l'autor en les publicacions.

Quantes fotos hi ha pujades? I espècies?

El dia 1 de novembre de 2022 hi havia 43.459 fotos pujades a Biodiversidad Virtual només de les quadrícules UTM de la comarca, i d'aquestes n'hi havia d'identificades fins a 3.969 espècies. Ja eren bastant més de 100, els usuaris que havien col·laborat amb nosaltres, pujant fotos a l'OCB dels Ports.

Si voleu conéixer quin és l'estat actual de les actualitzacions, dia a dia, podeu fer un seguiment en aquest enllaç: [+]

Com puc col·laborar?

Totes les fotos que veuràs en aquesta web han estat pujades abans a la plataforma Biodiversidad Virtual. Per tant, si vols aportar alguna foto que cregues interessant, et pots registrar a la nova plataforma observation.org/accounts (si ja estaves registrat a BV, pots accedir amb les mateixes dades) i, un cop et validen el compte, podràs començar a pujar les teues fotos. Quan et registres, és possible que t'arribe un correu per validar-lo. Vigila que no haja anat a parar a la carpeta 'spam'. Un cop estigues donat d'alta podràs pujar ja la primera foto. Si no saps com fer-ho, no dubtes a contactar amb mi i t'acompanyaré en tot el procés. Ho pots fer mitjançant el meu correu electrònic, biojacint@gmail.com, o també al grup de Facebook "Biodiversidad Virtual Els Ports".

Esperem que us agrade i, en tot cas, tingueu en compte que estarà en contínua construcció perquè anirem afegint fotos a mesura que n'anem pujant i ens les vagen identificant. Per això, en cas de detectar alguna errada, us agrairíem que us posàreu en contacte amb nosaltres per fer-nos-ho saber.

Moltes gràcies!

Jacint Cerdà, usuari de Biodiversitat Virtual i soci de l'Associació "Fotografia i Biodiversitat".

 

© OCB dels Ports